BMW 520 (1977): verkocht (binnen Nederland)

Carrosserie: sedan

Bestuurderszijde: Linksgestuurd

Bouwjaar: 01-03-1977

Transmissie: handgeschakeld

Afgelezen tellerstand: 144.443kilometer

Kleur: blauw

Brandstof: Benzine

Opties/Accessoires: uitzonderlijk model in goede staat

In populariteit raakte de vierdeursmiddenklasser van BMW, die aan de basis stond van de wederopstanding van het merk, al snel achterop bij de compactere, goedkopere en minstens even snelle tweedeursmodellen. Door de voortdurende verdere ontwikkeling naar een steeds hoger technisch niveau, bleef de 5-serie toch steeds in de belangstelling staan.

Eerst dacht men dat de nieuwe middenklasser 2004 zou gaan heten, maar BMW bedacht een driecijferige typenummer. Waarbij het eerste cijfer de modelserie aangaf en de andere cijfers de motorisering.Het model werd dus 520, die in de herfst van 1972 het oude model 2000 afloste.

Bij het ontwerp werd veel aandacht geschonken aan het sterk toegenomen veiligheidsbewust, door onder andere een carrosserie met kreukelzone. Hierdoor werd het model wat zwaarder en ook een maatje groter, de

tweedeursmodellen van BMW kregen namelijk veel kritiek vanwege de geringe ruimte. Dit wilde BMW met de 5-serie voorkomen.

Deze twee redenen maakte de auto zwaarder dan gepland en daardoor moest meer motorvermogen komen. Bij de BMW, die wij hier aanbieden, kreeg de vertrouwde 2 liter motor uit de 2002 serie een hogere compressieverhouding en andere carburateurs: twee constant- vacuum Stromberg carburateurs in plaats van een enkele Solex-carburateur.

De door ons aangeboden BMW 520 uit 1977 is van de tweede uitvoering met een wat lagere gril, wat aantrekkelijker was dan die van het eerste model. Het bijzondere aan deze auto is dat hij redelijk uniek is, het is namelijk een BMW 520 van de tweede serie met een 4 cilinder motor met twee Stromberg carburateurs. Deze zijn maar een korte tijd geproduceerd want al snel werd de 6 cilinder in de 520 geplaatst.Ook kwamen er grotere achterlichten en nog wat kleinere aanpassingen. Deze BMW 520 komt oorspronkelijk uit Zwitserland en heeft sinds 2008 slechts 3000 kilometer gereden.

Deze 520 heeft recent groot onderhoud gehad en is technisch in goede staat. Dit geldt tevens voor de carrossrie, deze heeft wel wat lichte gebruikssporen.

In die tijd was de BMW 5-serie populair, toch zijn maar relatief weinig overgebleven in de loop der jaren. Daarom zien wij deze BMW 520, in een prachtige kleur blauw, als een unieke auto en zeer interessant voor de echte BMW liefhebber.